Hvad er nyt ved iOS 9?

ios-9-3

Er du også en af dem der har fået opdateret til iOS 9, og tænker: “Hvad er der egentligt nyt ved iOS 9, det ligner jo fuldstændig det jeg er vant til?”

Så kan jeg godt forstå dig. Lige ved første øjekast, så er der virkeligt ikke meget forskel på iOS 8.4.1 og iOS 9. Men der er alligevel sket rimeligt mange ændringer, ikke så meget på der kosmetiske i selve styresystemet, men mere i forhold til at gøre mange ting nemmere for dig.

Vi vil prøve at gennemgå de vigtigste ting her i artiklen, jeg har set artikler på nettet med helt op til 52 nye funktioner. Så mange kommer vi ikke til at gennemgå. Men vi tager et kig på de største ændringer.

#1 Nye apps og opdateringer til gamle

Man kan nu tilføje tegninger, checklister samt maget andet til noter.

Der er sket en del opdateringer på de forskellige indbyggede apps. Der er også kommet er par apps mere du ikke selv kan vælge om du vil have installeret, det er apps som “Find Venner” “Find min iPhone” og indtil videre kun hvis man er amerikaner, den nye “News” app.

Men ud over de par ekstra nye apps er der også sket en del ændringer med gamle klassikere, fx har “Noter” appen fået en ordentlig opdatering. Det er nu muligt at lave huske tjeklister, tilføje billeder, kort eller links til hjemmesider fra Safari direkte til en note. Man kan også tegne en lille tegning med sin finger. Ved hjælp af iCloud bliver noter synkroniseret på alle enheder der kører med den samme Apple ID konto, endda også på din Mac når den nye OS X El Capitan kommer.

En anden app der har fået en opdatering er “Kort” appen. Der er kommet mulighed for at se offentlig transport, altså linierne de forskellige busser eller metroer kører. Det er ikke kommet for nogen danske byer endnu. Men større byer som fx London, Berlin og New York er med. Der er også en ny ting når man søger på en adresse, så kommer der forskellige foreslag med hoteller, restauranter og andet. Hvor man endda kan se anmeldelser af de forskellige ting.

Der er også kommet en iCloud Drive app. Den er ikke lige slået til som standart, så hvis du gerne vil have en app hvor du kan se hvad du gemmer i iCloud Drive skal du selv slå den til. Det gør du ved at gå ind i: Indstillinger -> iCloud ->iCloud Drive -> Slå “Vis på hjemmeskærm” knappen til.
Så simpelt er det. Nu har du en iCloud Drive app.

#2 Ændringer kun på iPad

Den nye split screen mode kun til iPad Air 2 og iPad mini 4
Den nye split screen mode kun til iPad Air 2 og iPad mini 4

En af de længe ventede opdateringer i iOS 9 er split screen til iPad. Som man kan se på billeder herover er der to forskellige udgaver af det. Udgaven til venstre er sådan lidt en form for hurtig multitasking. Det er kun muligt at lave noget i den app man trækker ind fra højre, appen til venstre der stadig er åben kommer lidt i baggrunden, og man kan ikke redigere i den venstre app på samme tid som den højre app. Udgaven der er til højre på billedet herover er hvor der er to apps åbne på samme tid. Her er det safari og kalender appen, og det kan lade sig gøre at arbejde i begge apps på samme tid. Så det er i realiteten begge apps man har åben på samme tid.

Udgaven til venstre på billeder kommer frem ved at slide fingeren ind fra højre side af skærmen, hvis man så gerne vil have den højre udgave, altså den hvor man kan arbejde i begge apps, så tager man ved skillelinien der kommer frem mellem de to apps og trækker videre i den ind til midten af skærmen.

Det er også muligt at foretage et FaceTime opkald på samme tid som man arbejder videre i en anden app. Det gøres ved at man trykker på hjemmeknappen efter at opkaldet er gået igennem, så kommer videoen ned i hjørnet af skærmen, og man kan derefter åbne den app man gerne vil arbejde i, imens fortsætter stamtalen. Det samme kan også lade sig gøre mens man ser sin ynglings serie på netflix.

Endnu en lækker iPad feature til dem der bruger deres iPad meget til at skrive på er en ny smart og lettere måde at vælge hvor cursoren skal placeres. Det kan nu lade sig gøre at flytte rundt på den ved at køre to fingre hen over tastaturet.

Kør to fingre hen over tastaturet for at flytte placeringen af cursoren.
Kør to fingre hen over tastaturet for at flytte placeringen af cursoren.

Siri opdateringer

13261-7892-SiriiOS9WWDC2-lFaktisk kan man ikke rigtigt helt kun kalde Siri opdateringer, for det er faktisk forbedringer på søgefunktionen sådan generelt med iOS 9. For os danskere kan Siri ikke helt så meget som hun kan for amerikanere. Men den generalle forbedring på søge egenskaberne med iOS 9 er noget vi helt klart kommer til at glæde os over. Der er selvfølgeligt den gamle søge funktion hvor man slider en finger ned over skærmen så der kommer en søge side frem. Men der er også kommet en helt dedikeret søge side hvis man slider en skærm til venstre for hjemmeskærmen kommer en ny side frem, hvor Siri foreslår hvilke apps hun tror du har lyst til at åbne og hvem du måske vil ringe til. Når du så begynder at søge på noget, så bliver der søgt i alt indhold på enheden. Det inkluderer både kontakter, meddelelser, kalender begivenheder, apps, mails, noter, musik og endda også indhold inden i 3. parts apps. Så hvis du ikke kan finde det med den nye søge funktion, så er chancerne for at du er kommet til at slette det nok desværre ret store.

En af de rigtigt fede ting Siri kan, som hun også har kunnet med iOS 8, men som de fleste måske ikke har opdaget endnu, er at hun kan styre din musik. Hvis man har et aktivt Apple Music abonnement kan man fx sige til hende: “Spil de mest populære sange fra 1995” så får man en lækker lille 90’er playliste.

Andre små opdateringer

App skifteren, altså den menu der kommer frem hvis du dobbelt trykker på hjem knappen har fået en lille opdatering, hvor de forskellige åbne apps lapper ind over hinanden i steder for som i iOS 8 hvor de stod på en lang række derhen af. Fordelen ved denne opdatering er at det er meget hurtigere at lukke apps med den nye app skifter.

Din iPhone prøver med iOS 9 også at finde et navn på den der ringer til dig, også hvis han eller hun ikke allerede er i dine kontakter. iOS 9 søger i dine mails for at prøve at finde frem til hvem det er der ringer til dig. Så det vil altså sige at hvis nogen har sendt dig en mail hvor deres telefon nummer står i deres signatur, men du ikke har gemt deres nummer i kontakter, så kan du stadig se hvem det er der ringer til dig. Funktionen kan du slå til og fra under: Indstillinger -> E-mail, kontakter, kalendere -> Et stykke nede under Kontakter er der en knap hvor der står “Kontakter fundet i Mail” ud for. Her kan du tænde og slukke for funktionen.

Ny hurtigere måde at scrolle mellem dine billeder
Ny hurtigere måde at scrolle mellem dine billeder

Der er også en lille opdatering til Fotos appen, hvor der nu er kommet en lille linie for neden på skærmen når du har valgt et billede, så du hurtigere kan scrolle mellem billeder. Hvor du før var nød til at scrolle igennem hvert eneste billede kan du nu meget hurtigere navigere gemmen mange billeder.

I din Beskeder app har dine kontakter fået et lille billede af dem selv ud for den samtale de er med i. Samtaler med flere modtagere har kun et billede af to af kontakterne.

En ny strømbesparende funktion har Apple også fået plads til. Når man ser advarslerne om at nu er der kun 20% og 10% strøm tilbage, har man muligheden for at trykke på en knap så man sparer på strømmen. Det er en del forskellige funktioner der bliver slået fra, og processoren kommer også til at køre langsommere. Så det er ikke noget man bare skal have slået til hele tiden, men kun noget man skal bruge når man virkeligt har brug for at få telefonen til at holde indtil næste gang man kan lade den op.

Et nyt “Selfie” album er også dukket op. Alle billeder du tager med kameraet på forsiden af telefonen kommer automatisk i Selfie albummet, så du hurtigt kan finde frem til weekendens selfier.

En ny font er også kommet sammen med iOS 9. Den hedder San Francisco. Nogen hader den. Men jeg syntes nu den er udemærket. Apple har allerede brugt den til WatchOS.

Man kan også nu søge inde i “Indstillinger” øverst oppe er der en bjælke hvor du kan søge. Så hvis du gerne vil finde en indstilling, men ikke kan huske hvilken menu den er under kan du bare søge efter den. Hvis man fx søger efter “Kontakt” finder den 4 forskellige ting man kan ændre på med kontakter. Bla. den indstilling med at finde kontakter i Mail som er beskrevet tidligere. Meget smart funktion.

 

Se også

Nødinfo på din iPhone kan redde dit liv

Nødinfo på din iPhone kan være en af de mest vigtige indstillinger i hele iOS …

Leave a Reply