8 Tips til Safari på din iPhone eller iPad du sikkert ikke kender til

Åbne og lukke nye faner hurtigt

I kender problemet. Man har fået åbnet en kæmpe stak faner på sin iPhone eller iPad. Det sker fordi der automatisk åbner nye faner nogle gange når man trykker på links på forskellige websider. Man tænker ikke over det og surfer bare videre på nettet i den nye fane der er kommet frem. På den måde kan man hurtigt få sig åbnet en masse faner man faktisk ikke har brug for, og som også kan være med til at sænke farten lidt på din Safari app. Så hvorfor ikke se at få lukket dem allesammen hurtigt i stedet for at skulle trykke på x’et på hver enkelt fane. Her kommer en super nem metode man kan bruge for at åbne en ny fane, eller lukke alle åbne faner på en gang.

Det eneste du skal gøre er, at holde fingeren nede på ikonet man normalt bruger til at se hvilke faner man har åbne eller lukker faner med. Som i kan se på billedet herunder havde jeg fået åbnet 22 faner uden at tænke videre over det da jeg skrev denne guide.

aabne-og-lukke-nye-faner-hurtigt

 

Se seneste lukkede faner

Men hvad så hvis man er kommet til at lukke en fane man ikke skulle have lukket. Nu har vi jo lige lært hvor nemt det er at lukke alle faner på en gang. Men hvis man nu gerne vil se hvilke faner man senest har lukket. Ja så er der også en smart lille funktion til det.

Tryk på ikoner til at se åbne faner med. Hold derefter fingeren nede på + symbolet som normalt bruges til at åbne en ny fane med.

se-senest-lukkede-faner

Se browser historik

Du kender det sikkert. Du vil gerne tilbage til en side du har været på tidligere i dag. Men du kan simpelthen ikke huske hvordan du fandt den, eller hvad den hed. Det er her det er smart at bruge historik funktionen.

Det eneste du skal gøre er at holde fingren nede på tilbage eller frem knappen nede i bunden af skærmen.

se-browser-historik-safari-ipad-eller-iphone

Indsæt og søg, indsæt og gå

Nogle gange vil man gerne kopiere et ord eller en sætning fra en webside, og så bruge google til at søge efter netop det ord. Det kan man selvfølgeligt også rimeligt nemt gøre uden at kende til dette trick. Men med dette trick er det endnu nemmere. Det virker endda både hvis man kopierer links, eller bare ord/sætninger fra en side.

Marker de ord du vil kopiere, eller hold fingeren på det link du vil kopiere indtil menuen hvor du kan kopiere det kommer frem. Hold derefter fingeren nede på søgefeltet i toppen af skærmen og vælg Indsæt og søg (hvis det er tekst du har kopieret) eller Indsæt og gå (hvis det er et link du har kopieret.

indsaet-og-soeg-eller-indsaet-og-gaa

Se desktop versionen af en webside

Nogle gange er forskellige websider lavet så de tilpasser sig hvilken enhed man ser dem på. Hvis man fx ser en webside på en stor skærm er der måske en række af funktioner ude i siden. De forsvinder måske helt, eller bliver rykket ned i bunden af siden hvis man ser siden på en enhed med en mindre skærm, som fx en iPhone eller iPad. Nogle gange vil man så gerne se siden som den er beregnet for en stor skærm. Det kan selvfølgeligt også lade sig gøre. Og med dette smarte lille tip, så er det virkeligt hurtigt.

Du holder finderen nede på “opdater” ikoner. En menu kommer frem hvor du vælger “Anmod om der fulde websted”

se-desktop-versionen-af-en-webside

Søg efter bestemte ord på en webside på din iPhone eller iPad

Du har fundet en god lang artikel på en hjemmeside. Men du har egentligt bare behov for at finde lige der hvor de fortæller noget om noget bestemt. Så ville det jo være ret smart hvis man nu kunne søge efter et bestemt ord eller en sætning. Det kan man selvfølgeligt også i Safari til iOS. Man skal bare lige vide hvordan man gør.

Du er inde på siden du vil søge på. Tryk på adresselinjen, hvor du normalt skriver adressen på den hjemmeside du vil ind på, eller bruger den til at søge på ting på google. I den linje skriver du det ord du gerne vil søge efter, på siden du er inde på. Safari kommer med lidt forskellige ting du måske vil søge på, enten fra google, eller andre foreslag fx fra AppStore. Men hvis du kigger i bunden af forslagene er der en overskrift der hedder “På denne side (antal resultater)”. Hvis du så trykker på, som i eksempler på billedet, Find “beskeder”, så finder Safari alle de steder på siden hvor der står beskeder. Du kan derefter bruge de små pile nede i bunden af skærmen til at hoppe til næste eller forrige sted ordet forekommer, hvis der er mere end et resultat af søgningen.

soeg-efter-bestemte-ord-paa-en-webside

Hurtig webstedssøgning

Nu kommer en af de lidt mere indviklede funktioner. Men funktionen kan være virkeligt effektiv hvis du er en der godt kan lide bestemte websider, og ofte søger efter gode råd eller andet på dem. Man kan med denne funktion bruge webstedets indbyggede søgefunktion, direkte fra safari adresselinjen/søgefeltet. Det eneste der skal til er at man:
1) Slår hurtig webstedssøgning til under: Indstillinger -> Safari.
2) Benytter søgefunktionen på en webside. Her på iostips.dk kan man hvis man ser siden på en stor skærm søge efter artikler ude i højre side, eller hvis man ser siden på en mindre skærm, fx. iPhone, søge ved at trykke på de 3 vandrette streger i øverste venstre hjørne af skærmen.
3) Når du så en gang har benyttet en søgefunktion på en webside husker Safari (iOS’s indbyggede web-browser) hvordan funktionen virker på siden og du kan fremover bruge den ligegylding hvilken side du er på.
4) For at bruge søgefunktionen fremover skal du bare i adresselinjen/søgefeltet skrive iostips efterfulgt af det du vil søge efter. Øverst i foreslagene kommer så et foreslag om at søge i iostips.dk.

hurtig-webstedssoegning-med-safari-til-ios

Hurtigere bogmærker, læseliste eller delte links

Her kommer sidste tip for denne gang. Kunne det ikke være rart hvis der også var en smart funktion så man virkeligt hurtigt kunne oprette bogmærker, tilføje sider til læselisten eller ens delte links. Det er jo alt sammen noget mange nok kan finde ud af i forvejen. Men ikke på en lige så nem måde som denne.

Alt du skal gøre er for at oprette et bogmærke, tilføje siden til læselisten eller delte links, at være på den side du vil tilføje. Så holder du bare fingren nede på bogmærke ikonet. I menuen der kommer frem vælger du så om du vil tilføje et bogmærke, tilføje siden til læstlisten eller tilføje den til delte links. Nemt ik.

tilgoej-hurtigt-nye-bogmaerker-laeseliste-eller-delte-links

Konklusion

Det var striben af tips til Safari. Mange af disse tips har jeg fundet rundt omkring på forskellige sider, og de fleste af dem kendte jeg ikke til inden jeg fandt dem. Der er langsommere og mere besværlige måder at gøre de fleste af tingene på. Men med disse 8 tips er jeg sikker på at man kan komme til at spare en del tid, hvis man er en der er vant til at bruge sin iPhone eller iPad meget til at surfe rundt på nettet.

Kendte du til tipsene eller har du også lært noget nyt i dag. Hvis du kender til flere smarte ting man kan med Safari så lad endeligt os andre det vide i kommentar feltet herunder.

Se også

Apple udgiver 6,1 tommer iPhone XR i mange forskellige farver

Apple har her til aften annonceret deres nye udgaver af iPhones. Topmodellen iPhone X har …

Leave a Reply