Før “Familiedeling” var der noget der hed “Deling i hjemmet”, det gjorde det muligt at dele apps og andet med din familie ved at have et Apple ID der stod for at købe de forskellige apps og andre ting, og det kunne så deles med 5 computere, og så mange iOS enheder man havde lyst til. For at familien kunne købe en app eller andet med det Apple ID man nu havde valgt til at være “hoved” ID’et, skulle de enten vide kodeordet til det ID (hvilket betød de havde adgang til dit kodeord, kreditkort nummer og dokumenter), eller også skulle de have ham eller hende der stod for det ID til at købe den app, musik eller bog, hver gang de ville købe noget nyt til deres ID.
I iOS 8 er det Familiedeling, og for at bruge det behøver man ikke dele det samme Apple ID. I stedet kan din familie på op til 5 personer plus dig selv, hver have sit eget Apple ID, med deres eget kreditkort knyttet til, og de kan så hver købe de apps, den musik og de bøger de nu engang har lyst til at købe. Dem du har familiedeling sammen med skal have Apple ID’s der hører til i det samme land, så det er altså ikke sådan at du kan have et Amerikansk ID og et Dansk ID på samme tid. Børn under 13 år kan også få deres eget Apple ID og for dem kan forældrene så godkende deres køb direkte på forældrenes egen iPhone eller iPad. Ud over at dele købte medier fra iTunes og App Store kan familiedeling også hjælpe forældre til at holde styr på hvor deres børn er med Find mine Venner funktionen, og hvis en iPhone eller iPad bliver væk kan den findes med Find min iPhone funktionen.
Familiedeling gør det også muligt, og nemt, at oprette en delt familie kalender og delt huskeliste, som alle i familien kan se og ændre i. Det opretter også et delt familie foto album. I denne guide vil vi se på hvordan man indstiller Familiedeling på den smarteste måde, og hvordan man bruger det bedst.
Det er to forskellige måder man kan indstille familiedeling på. Første gang du åbner App Storen eller iTunes på din iOS enhed kommer der en besked op der spørger dig om du vil indstille familiedeling. Den er der nok rimeligt stor chance for at du har klikket væk ved at trykke på “Senere”, men det gør ikke noget, for man kan nemligt indstille det under Indstillinger -> iCloud. Når du er der er det bare at trykke på “Indstil Familiedeling…”
For at komme i gang med Familiedeling skal man udvælge en person der skal være familiearrangør, det er ham der har kontrollen over hvem der hører med i familien, og det er ham der sørger for at sende invitationer til andre Apple ID’s om at være med i familien. Ved at vælge dig selv som familiearrangør accepterer du at betale for de køb din familie foretar i iTunes, iBooks og App Store. (Du kan selvfølgeligt altid afvise deres køb hvis du vil) Hvis du ikke allerede har valgt et billede af dig selv kan du gøre det ved at klikke på knappen, hvis du er ligeglad trykker du bare fortsæt.
Så kommer Del køb indstillingen. Her vælger du hvilket Apple ID du vil bruge til at dele køb fra iTunes, iBooks og App Store. De 5 andre medlemmer af familien kan se og hente alle de køb der er foretaget på dette ID.
For at du kan slå Familiedeling til er du nød til at have indtastet en betalingsmåde, det kan være et Visa kort eller andet.
Når du har indtastet kreditkortet, (dette er automatisk gjort hvis det er et Apple ID du allerede bruger) kan du gå videre. Du kan så se hvilket kreditkort der vil blive brugt til betalingerne. Tidligere i guiden blev det nævnt at du kan godkende dine børns køb direkte fra din egen iPhone, og det er her “Spørg for at købe” funktionen kommer ind i billedet. Familiearrangøren får en besked på skærmen om at en af børnene har bedt om at købe den og den app, du kan se hvem beskeden er fra, og hvor meget den specifikke app koster, du kan så vælge at godkende købet, eller afslå det. Der kan også oprettes Apple ID’s til børn under 13 år, og der er “Spørg for at købe” funktionen automatisk slået til.
Næste indstilling er om du vil dele din lokalitet med din familie. Din lokalitet bliver delt med din familie gennem Beskeder, Find mine venner og Find min iPhone. Der kan altid ændres på indstillingerne senere under Indstillinger -> iCloud
Nu er du faktisk igennem indstillingerne til Familiedeling, du kommer nu til en side hvor du kan tilføje familiemedlemmer, se hvilket kreditkort der er knyttet til kontoen, og oprette et Apple ID til dit barn.
For at tilføje et familiemedlem trykker du selvfølgeligt på “Tilføj familiemedlem…”. Så indtaster du dit nye familiemedlems Apple ID, og så beder den dig om at skrive dit kodeord til dit (familiearrangørens) Apple ID.
Når du indbyder nye mennesker til at være med i din familie modtager de en mail fra Apple om at du har inviteret dem til Familiedeling. For at de kan acceptere invitationen skal deres enhed køre iOS 8. Når de trykker på “Se invitation”, åbner deres iCloud indstillinger, og de bliver spurgt om de vil acceptere invitationen til Familiedeling. Hvis de accepterer bliver de en del af din familie, og kan nu dele apps med dig. Du modtager også en besked på sin iOS 8 enhed når de accepterer invitationen.
For at oprette et Apple ID til dit barn skal du trykke på linket nederst på overbliks siden “Opret er Apple.id til et barn”. Hvis du gør dette bliver barnet automatisk oprettet som medlem af familien indtil de bliver mindst 13 år. Når man går igennem de forskellige skridt i oprettelsen er meget af det som når man opretter et nyt Apple ID, med et kodeord der har mindst et Stort bogstav, et lille bogstav og et tal. Du får også mulighed for at vælge om du vil bruge “Spørg for at købe” funktionen, og om du vil dele dit barns lokation med dine familiemedlemmer.
Der er ikke lige nogen billeder fra denne process, da min iPhone fortæller mig at det kreditkort jeg har på min iTunes konto åbentbart ikke kan bekræfte at jeg er over 18. Så her må du lige klare dig igennem uden billeder. 🙁
In-App køb fungerer ikke med Familiedeling endnu. Så hvis dit barn spiller et spil hvor der skal købes smølfebær, eller hvor man skal lave et in-app køb for at få den fulde version at et spil, så kommer man til at betale for spillet flere gange. De fleste apps fungerer med familiedeling, men udviklerne har mulighed for at gøre så deres app ikke kan deles med familiedeling. Når man ser på oplysningerne om en app i App Store, er der i beskrivelsen hvor man også kan se hvor meget appen fylder nu også en besked om den givne app tillader Familiedeling. Hvis der står Ja, så betyder det at appen godt kan deles med familien.
For at se hvad dine familiemedlemmer har købt, eller for at hente deres køb, skal du gå ind i App Store appen, og ind under opdateringer, og så vælge “Købt”, så kommer dig selv og dine familiemedlemmer frem på en fin liste, og du kan så vælge hvem du gerne vil se indkøbene for. Her kan du også hente apps aller ander der er købt med et andet Apple ID og andet kreditkort. Det giver dig også en herlig mulighed for at se en liste over hvor mange apps du egentligt har haft hentet og slettet igen i al den tid du har haft dit Apple ID.
Det er muligt at vælge at du ikke vil dele bestemte apps med dine familiemedlemmer, det gør du ved at finde appen på listen over det du har købt gennem tiden, og føre fingeren fra højre mod venstre over den app du gerne vil skjule, og derefter trykke på “skjul”. Så vil dine andre familiemedlemmer ikke have mulighed for at hente denne app gennem dit Apple ID.
Nu er du faktisk færdig med at indstille familiedeling. Der er ikke andet arbejde tilbage andet end at få sendt invitationerne til alle dem du gerne vil have med i din familie.
Hvis du gerne vil have lidt mere information om hvilke andre smarte funktioner der er med Familiedeling, så kan du læse artiklen: 6 smarte funktioner med Familiedeling