5 gode råd: Før du opdaterer til iOS 9

iOS-9-icon-1024x1024

iOS 9 bliver, efter mange måneders test, i dag tilgængelig for offentligheden. Det har været muligt at prøve iOS 9 i et stykke tid efterhånden, men først i dag kommer den endelige udgave af iOS 9 på gaden. Den kan i skrivende stund ikke hentes endnu, men de amerikanere er jo også altid lidt bagefter os danskere 🙂

Når der kommer en ny udgave af iOS er det altid noget de fleste ser frem til, og noget mange gerne vil opdatere til så snart de kan. Derfor er det meget smart at have lagt en lille strategi inden man opdaterer, og hvis der er nogle ting man kan have klar allerede inden man kan downloade opdateringen, så er det jo en god ide.

Generelt kan det ikke rigtigt anbefales at man opdaterer til en ny iOS udgave indenfor den første uge, både fordi der, selvom iOS 9 er godt gennemtestet, sagtens kan gemme sig nogle fejl der ikke er blevet fanget i beta processen. Men også fordi at der altid er meget præs på Apples servere det første stykke tid, og der derfor godt kan ske nogle fejl på den front. Hvis man skal opdatere med det samme vil jeg helt klart anbefale man gør det gennem iTunes da det er det jeg har haft bedst erfaring med.

Men nu til de 5 ting man skal gøre FØR man opdaterer til iOS 9.

Beslut om du har brug for at Jailbreake din iPhone:

Hvis du ikke ved hvad det vil sige at jailbreake sin iPhone eller iPad, så hop roligt dette afsnit over.

Men hvis du har en iPhone eller iPad med et fungerende jailbreak, så er det nu tid til at beslutte om du vil beholde det, eller du hellere vil ofre det for at komme med på iOS 9. Hvis du beslutter dig for at opdatere til iOS 9 har du nemlig ikke mulighed for at jailbreake iOS 9 efter du har opdateret. Der er i øjeblikket ikke nogen jailbreak der virker med iOS 9, og man ved heller ikke hvor længe der går før der kommer en, hvis der overhovedet gør. Så hvis du har nogle apps der kræver at du jailbreaker din iPhone, så skal du ikke opdatere til iOS 9 før der er kommet et jailbreak der virker. Man hvis du ikke sådan rigtig har brug for at iPhone er jailbreaket, man bare har gjort det for at prøve det. Så kan du roligt opdatere til iOS 9.

Hvis din iPhone er jailbreaked nu, så skal du lave en fuldstændig gendannelse af din iPhone før det kan lade sig gøre at opdatere til iOS 9. Med en jailbreaked iPhone eller iPad kan man nemlig ikke opdatere gennem: Indstillinger -> Generelt -> Softwareopdatering.

Gendan til fabriksindstillinger eller OTA (Over the air) opdatering:

Hver gang der kommer en ny opdatering til styresystemet i din iPhone eller iPad, så kan man opdatere gennem: Indstillinger -> Generelt -> Softwareopdatering. Det er den metode de fleste bruger når de skal opdatere deres telefon. Men det er ikke altid den bedste måde at opdatere på. Mange vælger at starte helt fra bunden hver gang der kommer en ny iOS udgave altså iOS 8.0 eller 9.0, og på den måde få ryddet op i alle mulige underlige ting man har fået indstillet i den tidligere iOS udgave.Til de små opdateringer, fx 9.1 kan man roligt bare bruge OTA opdaterings metoden.

Det er selvfølgeligt ikke forkert bare at vælge den nemme løsning, som er OTA opdateringen, ellers ville Apple jo nok ikke have givet folk den mulighed. Men en frisk start på en hel ny udgave af iOS kan klart anbefales herfra.

Og som allerede nævnt i indledningen, så kan det også anbefales at bruge iTunes til at opdatere igennem. Både fordi det godt kan spare dig for nogle fejl engang imellem. Men også fordi hvis man opdaterer gennem iTunes behøver man ikke bekymre sig om der er nok ledig plads tilbage på din iPhone eller iPad til først at downloade opdateringen, og derefter installere den. Det klarer iTunes nemlig for dig, uden at der er behov for ledig plads på din iPhone. Der er også en anden god grund til at bruge iTunes, den kommer her i næste råd.

Lav en sikkerhedskopi:

Hvis noget skulle gå galt under opdateringen til iOS 9, hvilket vi selvfølgeligt ikke håber. Men hvis der nu går. Så er det altså rart at man har fået taget en frisk sikkerhedskopi lige inden opdateringen, så man ikke mister noget. Sikkerhedskopier kan både tages gennem iTunes, hvilket jeg foretrækker. Eller gennem iCloud hvor du finder muligheden under: Indstillinger -> iCloud -> Sikkerhedskopi.

En af måderne du kan bruge denne sikkerhedskopi på er hvis du vælger at starte forfra med en frisk installation af iOS 9. Så kan du nemlig, efter iOS 9 er downloadet til iTunes, vælge at gendanne din telefon. Så den måde bliver alt slettet fra den. Men du har så gemt alt i din sikkerhedskopi, og kan derfor gendanne telefonen gennem den og på den måde få en telefon der har et friskt installeret styresystem, men som stadig har de samme indstillinger og apps som du er vant til.

En anden ting du kan bruge sikkerhedskopien til, er hvis noget går galt under opdateringen til iOS 9. Så har du din sikkerhedskopi du kan falde tilbage på. Så hvis uheldet er ude, så kan du bare bede iTunes om at gendanne din telefon eller iPad. iTunes beder dig så om at vælge om du vil starte telefonen som en ny enhed, eller om du vil gendanne fra en sikkerhedskopi. Her skal du selvfølgeligt vælge sikkerhedskopi, og så får du mulighed for at vælge hvilken sikkerhedskopi du vil gendanne fra. Her vælger du selvfølgeligt den seneste.

Hvis du allerede har iOS 9 GM (Golden Master)

Udgaven af iOS 9 til offentligheden som kommer på et tidspunkt i dag, er den samme som har været tilgængelig for beta testere i en uges tid. Der kan kun være et par enkelte sidste øjebliks smårettelser som forskel.

Det betyder så at hvis du er en af de friske der har installeret sidste beta udgave af iOS 9, altså iOS 9 GM, så vil du ikke få besked om at der er en ny opdatering klar til dig, for du har i realiteten allerede den seneste udgave af iOS 9.

I fremtiden, når opdateringer som iOS 9.01 og 9.1 kommer så får du mulighed for, ligesom resten af iOS 9 brugerene at opdatere til den seneste udgave gennem OTA eller iTunes.

Download en kopi af iOS 8.4.1

Hvis du af en eller anden underlig grund får opdateret til iOS 9, og finder ud af at det virkeligt ikke er noget for dig. Så er det jo rart at have muligheden for at nedgradere tilbage til iOS 8.4.1. Det plejer at kunne lade sig gøre i op til en uge efter at Apple udgiver nye iOS versioner. Så hvis man virkeligt finder ud af at man hader iOS 9, så er det altså om at være hurtig til at få nedgraderet igen. Af samme grund så er rådet herfra altid at vente mindst en uge inden du opdaterer til nye iOS udgaver, da du så har haft mulighed for at høre om alle de ting folk brokker sig over, og endda sikkert har haft mulighed for at se iOS 9 på en af dine venners enheder, inden du selv kaster dig ud i det.

Men hvis du er en der har brug for at opdatere med det samme, så kan du downloade iOS 8.4.1 fra idownloadblog.com’s downloads side. Når du så har downloadet iOS 8.4.1 derfra kan du gendanne din iPhone eller iPad tilbage til iOS 8.4.1 gennem iTunes. Det gør du ved at forbinde din iPhone til iTunes med et kabel. Så skal du holde “Ctrl” (På Mac “alt”) knappen nede mens du trykker på gendan. Se evt. denne gamle artikel for gode råd til hvordan du gør. Hvis det viser sig at det er noget mange kommer til at gøre, så skal vi nok lave en lille opdateret guide til det.

Det var så de 5 ting der er rare at have på plads inden man opdaterer til iOS 9. Er der nogen jeg har glemt? Så lad os endeligt høre dem i kommentarerne herunder.

Se også

Nødinfo på din iPhone kan redde dit liv

Nødinfo på din iPhone kan være en af de mest vigtige indstillinger i hele iOS …

Leave a Reply