7 “gemte” iOS 8 funktioner du måske ikke kender til

Den nye udgave af Apples styresystem iOS 8 er nu ved at have været tilgængelig i lidt over 2 uger. Mange af de nye funktioner i iOS 8 har du måske opdaget. Flere og flere apps bliver opdateret, og begynder nu at have forskellige widgets der kan aktiveres både i Meddelelsescenter og under Safaris del knap. Mange fitness apps begynder også at kunne “snakke” med Sundheds appen og på den måde kan samle en stor mængde information om din daglige motion.

Men selvom mange af de nye features i iOS 8 hurtigt bliver opdaget af brugeren, så er der også en del man måske ikke lige lægger mærke til ved første øjekast, så vi har lavet en lille guide på 7 smarte funktioner du måske ikke har opdaget endnu.

1) 3D Flyover-rundtur (Ja Apple kalder det Flyover på dansk :-))

Apples kort app har fået en ny feature der bliver kalde Flyover-rundtur, det gør som lovet, du får en flyvetur over en storby, hvor man får lidt af de forskellige attraktioner at se. Det er ikke noget der er tilgængeligt i ret mange byer, København er fx ikke med. Men jeg prøvede med New York og det virkede fint.

For at få sat gang i en flyvetur, skal man søge på en storby, det kan fx være New York eller San Francisco, prøv dig endeligt frem med andre og lad os høre hvilke du finder i kommentarerne nedenunder. Når du finder en by hvor der er en flyvetur tilgængelig kommer der en lille mørk bjælke frem øverst i skærmen hvor du kan vælge at sætte gang i 3D flyveturen. Flyveturen overtager hele skærmen, men du kan til enhver tid stoppe turen igen ved at trykke på skærmen og vælge “Slut fly-over rundtur”.

gemt-flyover

2) Batteriforbrug udspecificeret per app.

En anden funktion som har været meget efterspurgt, som Apple nu endeligt har gjort til en del af iOS 8 er batteriforbrug fordelt per app. Denne smarte feature gør at du næste gang du undrer dig over hvordan du fik brugt dit batteri SÅ hurtigt kan gå ind og se hvilken app det er der har suget al strømmen ud af din iPhone. Du finder oversigten her: Indstillinger -> Generelt -> Brug -> Batteribrug. Du har endda muligheden for at vælge om du vil se hvilke apps der har brugt mest strøm de seneste 24 timer eller de seneste 7 dage.

gemt-batteri

3) Dine børn kan spørge om lov til at købe apps.

En del af Familiedeling er at du nu kan indstille dine børns iPad eller iPhone, så de kan spørge dig om lov til at købe en app, direkte fra deres enhed til din enhed, så det gør faktisk at du ikke engang behøver at snakke med dine børn. (smart ik) Du får bare en meddelelse på din iOS enhed om at dit barn gerne vil købe en app, og så kan du vælge at godkende købet eller at afvise det. Se mere om hvordan du indstiller familiedeling i artiklen: iOS 8 Guide: Hvordan indstiller jeg Familiedeling.

spørg-om-køb

4) Gendan billeder du får slettet ved et uheld.

Foto appen i iOS 8 har fået 2 nye albums man kan bruge. De hedder “Sidst tilføjet” og “Slettet for nylig”. Alle slettede billeder bliver faktisk ikke helt slettet når du sletter dem, men de bliver gemt i albummer Slettet for nylig, og der har du så mulighed for at gendanne dem hvis du er kommet til at slette dem ved et uheld. Billederne i det album bliver automatisk endeligt slettet efter 30 dage. Du kan også selv gå ind og tømme albummet vha “Vælg” knappen i øverste højre hjørne.

gemt-slettet

5) Selvudløser.

Stadart kamera appen har nu endeligt fået en selvudløser funkton, så du har mulighed for at stille din iPhone eller iPad et sted, vælge hvor lang tid der skal gå inden den tager billedet, og så selv nå at løbe hen og være en del af billedet.

Det er en super funktion for folk der elsker at tage selfies 😉 Bare tryk på selvudløser ikonet og vælg mellem “fra” 3 eller 10 sekunder.

gemt-selvudloeser

6) Tidsforløb eller måske bedre kendt på engelsk Time Lapse.

Kameraet har også fået en ny funktion der hedder Tidsforløb. Det er en funktion der gør at du kan tage lange videoer, og se dem på kort tid. Du kan fx sætte din iPhone til at optage en solnedgang, en blomst der springer ud eller andet der normalt tager en del tid, og så får du automatisk en video i meget hurtigt tempo. Hvis du gerne vil optage Time Lapse videoer med dit iOS 8 kamera, er det bare at skifte den over på Tidsforløb, lige til venstre for Slowmotion, og så bare sætte den i gang ligesom en video.

gemt-tid

Anmod om det fulde websted.

Safari i iOS 8 har fået en ny funktion, nemlig at man kan bede om at få den fulde side at se. Mange websider har efterhånden en telefon eller tablet udgave, hvor man nogle gange ikke får hele siden at se. Men nu kan man bede om at komme til at se hvordan siden virkeligt ser ud på en meget nem måde.
Sådan finder du det: Når en side er åbnet i en mobil version, trykker du bare på adresselinien, og trækker lidt ned i de bogmærke ikoner der kommer frem, så kommer der 2 muligheder frem, “Føj til favoritter” og “Anmod om det fulde websted” der vælger du selvfølgeligt bare den nederste, og swuush, så får du den fulde side at se.

gemt-anmod

Se også

Nødinfo på din iPhone kan redde dit liv

Nødinfo på din iPhone kan være en af de mest vigtige indstillinger i hele iOS …

Leave a Reply